Asal Otomotiv 07.12.2023

Akü Bakımı ve İkinci El Araçlarda Akünün Önemi

Akü Bakımı Nasıl Yapılır?

Akünün uzun süre çalışabilmesi için düzenli akü bakımı yapılması gerekir. Bakımı yapılmamış bir akü aracın performansını düşürür ve yolda kalınmasına da neden olur. Bu açıdan aküyü servis merkezinde onarabilir veya akü bakımını birkaç basit adımda kendiniz yapabilirsiniz.

Eğer kendiniz yapmayı düşünüyorsanız ilk adım kutup başlarının temiz olduğundan emin olmaktır. Çünkü bunlar oksitlendiğinde akım akmaz, dolayısıyla aracınızın elektrikli aksamları çalışmayı durdurur. Yani oksitlenme nedeniyle aracınızın çekişi düşebilir, ses sistemleri ve diğer cihazlar zarar görebilir. Oksitlenmenin önlemesi için terminalleri sıcak su veya gres ile temizlemeniz gereklidir.

İkinci adımda ise aküyü metallerden uzak tutmaya dikkat etmeniz gerekir. Çünkü akü, hassas sistemlere sahip olduğundan dolayı metalle temas ettiğinde kısa devre yapar. Bundan dolayı akü bakımı yaparken akünün yapısını korumak için her türlü metalden uzak tutmanız gerekir.

Üçüncü adımda su seviyesini kontrol etmelisiniz. Akü suyu, aküdeki aside verilen addır. Zamanla azalan akü suyu saf su ile doldurulmalıdır. Ancak asit son derece tehlikeli bir madde olduğu için su eklerken eldiven ve huni kullanılmalıdır.

Dördüncü adımda ise akü sabitleme aparatının kontrol edilmesi gerekir. Özellikle ağır araçlarda akü armatürlerinin gevşemesi veya düşmesi sık görülen bir durumdur. Bu durumda araçta aşırı titreşim ve performans kaybı yaşanabilir.

Beşinci adımda elektrolit seviyesini ölçmelisiniz. Akünün en alt çizgisi ile en üst çizgisi arasındaki elektrolit seviyesi çok önemlidir. Özellikle sıcak yaz aylarında buharlaşma nedeniyle elektrolit tükenebilir. Elektrolit seviyesinin düşük olduğunu fark ettiğinizde damıtılmış su eklemeniz gerekir. 

Akü bakımı için son olarak voltaj değerlerini kontrol etmelisiniz. Kapalı sistem pil kullanıyorsanız, şarj seviyesini ölçmek için voltaj değerini kontrol etmeniz gerekir. Pilin voltajı 12,4V’den düşükse pilin şarj edilmesi gerektiğini gösterir.

Etiketler: